Tjänstehund

Tjänstehund

Frivillig försvarsorganisation


Svenska Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation. På uppdrag av Hemvärnet inom Armén utbildar Svenska Brukshundklubben hundförare och hundar som placeras i Försvarsmaktens olika förband. I förbandet är du i första hand soldat där du och hunden ska vara ett komplement till övrig bevakning med huvuduppgift att varna förbandet.


Att utbilda en patrullhund är något för dig som vill göra en insats med hund i Försvarsmakten.


Patrullhunden

Patrullhundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i bevakningsområdet.

Hunden tränas att från fasta platser och i rörelse tydligt markera ljud i terräng. Hunden kan på mycket långa avstånd höra en människa som rör sig, och markera detta för sin förare. Hunden varnar på detta sätt sin förare för eventuella inkräktare. I rörelse kan hunden även med hjälp av sitt fina luktsinne ta upp och följa spår på marken och avslöja personer som gömmer sig i terrängen.



Lämpliga tjänstehundarMånga raser är lämpliga som tjänstehundar, även många blandrashundar. Det är egentligen inte rasen som avgör utan individens egenskaper. Hundarna måste vara arbetsvilliga, ha bra "motor" och en tydlig "on/off-knapp". Med andra ord ska hunden kunna koppla av när arbetet är slutfört och komma igång snabbt när det är dags att arbeta. Dessa egenskaper är viktiga för att hunden ska orka både fysiskt och psykiskt över tiden. Hunden måste klara av att vara fokuserad under arbetspass på flera timmar och orka arbeta i mycket krävande miljöer - och det gäller även hundföraren.



Räddningshunden


Räddningshundens främsta uppgift är att med hjälp av sitt väl utvecklade luktsinne söka rätt på försvunna personer. Svenska Brukshundklubben har sedan 1980-talet bedrivit utbildning av räddningshundar på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.



Några av räddningshundens uppgifter är att bland rasmassor, vid t ex jordbävningar, söka upp och markera personer som begravts i rasområden. Räddningsarbetet ställer stora krav på att hunden accepterar besvärliga miljöer med bl a lösa underlag, höga höjder, rök, buller och eld. Hunden tränas att söka av stora områden för att känna personvittring och att markera instängda personer. Räddningspersonal kan på detta sätt koncentrera sitt arbete och snabbt undsätta innestängda och skadade.


Räddningshundarna kan också göra betydelsefulla insatser vid andra katastrofer och händelser, t ex vid tågolyckor, vid sök efter försvunna personer eller vid sjöräddningsinsatser. Flera kommuner har idag tillgång till räddningshundar för insatser vid olika former av krissituationer. En specialstyrka med räddningshundsekipage är beredda att med kort varsel göra insatser på katastrofplatser över hela världen.


Sjöräddningshunden


Hunden används som ett komplement till andra sökmetoder när man letar efter försvunna personer på sjön. Svenska Brukshundklubben samarbetar främst med Sjöräddningssällskapet, som är en ideell organisation.

Föraren är engagerad i Sjöräddningssällskapet och tillhör en station. Föraren övar också tillsammans med stationen, för att få ett bra samspel mellan hundförare och övrig besättning.


En sjöräddningshund är en hund som har samma grundutbildning som en "traditionell" räddningshund. Därefter har man lärt hunden att söka från en båt. Hunden ska kunna stå på båten när båten åker och markera för personer som befinner sig på land eller i vattnet om den har fått upp vittring.

Kontakta tjänstehundsgruppen om ni har frågor och/eller funderingar